4 najlepsze restauracje w Poznaniu
W Poznaniu z pewnością nie znajdziemy słynnych, światowych gwiazd telewizyjnych, które będą serwować nam dania łaskoczące nasz wymagające podniebienia. Nie oznacza to jednak wcale, że w Poznaniu brakuje wymyślnych i fantazyjnych kreatorów smaku. Wręcz przeciwnie, niektóre z restauracji potrafią przyprawiać o smakowy zawrót głowy. Poniżej lista kilku najbardziej cenionych restauracji w Poznaniu, do których każdy będzie chciał wracać niezależnie od tego, czy mieszka w Poznaniu, czy tylko w nim bywa.
Zagroda Bamberska
Już sama nazwa brzmi finezyjnie, prawda? Restauracja mieści się w budynku z wiekową historią. Pielęgnuje się tutaj znane, poznańskie smaki. Szef kuchni stawia na połączenie tradycji z nowoczesnością. Efekt? Imponujący. Każde danie posiada regionalne akcenty. W menu znaleźć można między innymi: kaczkę, schab z dzika, wiśniowy sorbet, sałatkę z soczewicy i wiele innych. Wszystko to doprawione i udekorowane samodzielnie hodowanymi ziołami, których aromat roznosi się w całym wnętrzu.
Flavoria
Restauracja, o której smakach można mówić wiele, ale są one niczym w porównaniu do panującej we wnętrzu ciepłej, domowej, ale jednocześnie bardzo wykwintnej atmosferze. Jak większość poznańskich restauracji również Flavoria stawia na kultywację poznańskich smaków. Gościom jest czego zazdrościć. W menu znajdą się bowiem między innymi: soczysta, krucha i delikatna kaczka po poznańsku, fantastyczne włoskie pasty i steki, które przyprawiają o zawrót głowy. Restauracja niecodzienna, ale warta zwrócenia uwagi.
Ratuszova
Wejście do 50 letniej restauracji Ratuszova, która znajduje się w piwnicy jednej z kamienic na rynku to zderzenie rzeczywistości z historią. Wydaje się, że w tym miejscu świat się zatrzymał. Jedyną możliwością, aby zyskać pewność, że wciąż jesteśmy w XXI wieku to drobne detale, które idealnie komponują się z renesansowym wnętrzem. Kultywuje się tu staropolskie smaki, tradycje i kulturę. Każdy gość zostanie potraktowany wyjątkowo i to warto docenić.
Pastela
To miejsce dla każdego. Swoje smaki odnajdą tu zarówno jarosze, jak i wykwintni smakosze mięs. W menu znajdą się ryby, steki, gęsina, owoce morza, ale również świeże sałatki, którymi nie pogardzą wegetarianie i weganie. Wnętrze utrzymane jest w ciepłych, pastelowych kolorach. Można tu również zjeść posiłek na świeżym powietrzu w przytulnym, zielonym ogródku, który w idealny sposób jest odcięty od codziennego zgiełku i hałasu miejskiego.
Poznań kojarzy się z bardzo pięknymi zabytkami, bogatą tradycją i kulturą. Tak właśnie jest i restauratorzy doskonale zdają sobie z tego sprawę. Priorytetem dla większości jest kultywowanie polskiego dobrodziejstwa kulinarnego. Swoje miejsce znajdzie tu każdy i z całą pewnością każdy doceni starania wybitnych szefów kuchni. Widać więc, że nie trzeba być gwiazdą telewizyjną, aby trafić przez żołądek, do serc gości. W niektórych restauracjach na wolny stolik trzeba czekać tygodniami, ale w większości przypadków na prawdę warto z utęsknieniem wypatrywać dnia rezerwacji.