TOP 4 restauracje w Warszawie
Restauracje

4 najlepsze restauracje w Warszawie

Warszawa – stolica Polski, jedno z najpiękniejszych miast na mapie kraju. Można byłoby tu mówić wiele o zabytkach, architekturze, przemyśle oraz codzienności z życia ludzi, którzy zdecydowanie mają zupełnie inne priorytety niż ci mieszkający na przedmieściach. Wielkomiejskie życie? Poniekąd tak, ale nie można zapomnieć również o tym, że Warszawa to niezwykle ważne miejsce na kulinarnej mapie naszego kraju. Oto przewodnik po najlepszych warszawskich restauracjach, które nie zawiodą wymagań nawet najbardziej wymagających klientów.

Atelier Amaro

Oczywiście mogłoby się wydawać, że zna ją każdy. Restauracja prowadzona przez szefa Wojciecha Modesta Amaro jako jedyna w Polsce uzyskała prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin. Szef nie spoczął na laurach i wciąż się rozwija. Oferuje swoim gościom tzw. „momenty” a nie tradycyjne menu. Goście spróbują tu dobrodziejstw polskiej kuchni dojrzewających w prywatnym gospodarstwie Szefa. Uwaga! Stoliki rezerwujemy z dużym wyprzedzeniem, więc jeśli planujemy w Atelier rodzinną uroczystość, to zadbajmy o to odpowiednio wcześnie.

Zielony Niedźwiedź

To kolejna perełka na kulinarnej mapie Warszawy. Właściciele serwują tu nowoczesną kuchnię polską podkreślając, że najważniejsze są zapomniane smaki. Polska w ich mniemaniu to kraj wielu kultur, regionalnych specjałów i wykwintnych produktów, których niewykorzystywanie jest grzechem każdego, szanującego się, polskiego restauratora. Szefem kuchni jest znany z telewizji Sebastian Olma – mistrz młodego pokolenia.

Butchery and Wine

Kwintesencja smaków i idealne miejsce dla smakoszy dobrze wysmażonych steków. Szefem kuchni jest utalentowany Paweł Suwała, który posiada wybitny zmysł smaku. Cechuje go także kreatywność, przez co goście restauracji na pewno nie poczują tu żadnego powiewu nudy. Priorytetem jest jakość i świeżość produktów. Mięso pochodzi od sprawdzonych i zaprzyjaźnionych producentów, przez co właściciel i jego pracownicy mogą na bieżąco nadzorować proces hodowli.

Salto

Martiz Gimenez Castro – laureat polskiego programu kulinarnego Top Chef. Tak, to właśnie on króluje w restauracji Salto. Fantastyczne wnętrza urządzone w stylu art deco i niewysublimowana kuchnia sprawiają, że restauracja, mimo, iż w przeciwieństwie do powyższych nie skupia się na kuchni polskiej, ale na międzynarodowej, jest warta uwagi. Castro to odważny kucharz, którego finezyjnych dań nie powstydziłyby się nawet największe, światowe sławy branży gastronomicznej. Warto dodać, że można tu skosztować sześciodaniowego menu degustacyjnego.

O warszawskich restauracjach można mówić na prawdę wiele. Warto zauważyć, że przeważają tu propozycje kuchni polskiej. Tutejsi restauratorzy cenią polskie smaki, kulturę i tradycję stale ją kultywując i modernizując. Tradycyjne, znane wszystkim od pokoleń dania po dekonstrukcji zyskują tu zupełnie nowe znaczenie. Jedno jest pewne – warszawiacy mają duże pole manewru i każdy znajdzie w stolicy swój własny, kulinarny azyl, do którego będzie chciał wracać.