Żywność fortyfikowana – wady i zalety
Restauracje

Żywność fortyfikowana – wady i zalety

Żywność Fortyfikowana

Fortyfikacja żywności to zjawisko powszechne, które polega na wzbogacaniu pożywienia o składniki odżywcze. Celem fortyfikacji jest poprawa sposobu odżywiania się populacji oraz uzupełnienie tych składników odżywczych, które zostają utracone w wyniku przetwarzania produktów. Podstawową zaletą spożywania żywności wzbogaconej jest możliwość łatwego uzupełnienia niedoborów witamin i składników mineralnych. Regularne jedzenie produktów fortyfikowanych jest więc zalecane wszystkim tym, którzy nie mają czasu, bądź możliwości korzystania ze zbilansowanej diety.

Dodatkowe substancje odżywcze wpływają na poprawę zdrowia i odporności organizmu, pomagają również uniknąć wielu chorób. Chociaż fortyfikacja żywności to proces bezpieczny, posiada również pewne wady. Najważniejszą z nich jest możliwość wystąpienia tzw. hiperwitaminozy. Spożywanie zbyt wielu produktów wzbogaconych, może prowadzić do skumulowania składników odżywczych w organizmie i mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. W związku z tym, że fortyfikacja żywności wymaga zakupu odpowiednich maszyn przez producenta, przyczynia się wzrostu cen produktów. Dodawanie składników odżywczych do pożywienia może również negatywnie wpływać na jego smak.

Więcej o żywności fortyfikowanej przeczytasz w artykule – https://degustacja.com.pl/co-to-jest-zywnosc-fortyfikowana/